Tarih dergimizin bir sayısını daha siz sevgili okuyucularımızın istifadesine sunabilmiş olmanın gururunu yaşıyoruz.
Yaz sezonu olmasına rağmen, eğitim kurumlarımızın yeni eğitim öğretim yılı hazırlıkları, 23. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongremizin çalışmaları ve yayın faaliyetlerimiz devam ediyor.
Vakfımızın 1980 yılından beri çıkarmakta olduğu Türk Dünyası Araştırmaları Dergimiz, malesef FETÖ marifiyetiyle Ulakbim TR Dizinden çıkarılmıştı. Dergimizi yöneten değerli akademisyenlerimizin yorulmak bilmeyen titiz çalışmaları sonucu yeniden Ulakbim TR Dizinde taranmaya başladı. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Dergimizin bu sayısında, Efendi Barutçu, kendisini hizmet ve eserleriyle ortaya koymuş, yalnız ülkemizde değil, Türk Dünyasının da gönlünde yer etmiş büyük Türk milliyetçisi, ilim ve dava adamı, hocaların hocası, Türk kültür ve sosyolojisinin zirve isimlerinden Prof. Dr. Orhan Türkdoğan Hocamızı tanıttığı Alimin Ölümü Alemin Ölümü Orhan Türkdoğan Hoca, başlıklı yazısıyla sizlerle olacak. Prof. Dr. Sait Yılmaz hocamız, ABD’nin Türkistan Politikası adlı kıymetli araştırmasını, usta gazeteci Mustafa Kemal Sallı Bitti mi? İran-İsrail Çatışmasının Nedenleri başlıklı yazısını, Ekber Koşalı, Postemperyal ve Putinist Şovenizm başlıklı yazısı ile Rusya-Azerbaycan arasındaki gerginliğini anlattığı makalesini sizler için büyük bir titizlikle hazırladılar. Prof. Dr. Minehanım Nuriyeva Tekeli, Unutulan tarih, değiştirilen adlarımızı sabırla, titizlikle sizlerin istifadesine sunmaya devam ediyor. Bu sayımızda da Nalçik şehrinin tarihçesini Adını At şeklindeki Nalçik Nehri’nden Alan Nalcik Şehri başlığı altında birlikte okuyacağız. Roza Kurban, Stalin’in Türk aydınlarına uyguladığı soykırımdan nasibini alan aydınlarımızı tanıttığı yazı dizisinde Doğumunun 125. Yılında Edebiyat Eleştirmeni, Edebiyatçı ve Yazar Gomer Gali (1900-1954) başlığı ile Tatar aydın Gomer Gali’nin ibretlik hayatını gözler önüne seriyor. Dr. Tahir Nureddinoğlu Kerim, Kırım’da yayınlanan Millet gazetesinde çıkan ve Kırım Tarihi bakımından son derece önemli olan makaleleri yeniden gün yüzüne çıkarıp sizlerin istifadesine sunduğu Millet Cevherleri Serisinde, 20. yüzyıl başı Kırım Tatar Millî Hareketi’nin mimarı ve öncü aydını, eserleriyle Kırım Tatar halkı için millî kimlik, hürriyet ve adalet meşalesini yakan, aydınlanmacı vizyonuyla halkının eğitim, eşitlik ve kültürel dirilişini savunan; asimilasyona karşı direnişini pekiştiren Cemil Kermençikli’nin çok manidar bir makalesini sizler için hazırladı. Dr. Yusuf Gedikli’nin Dede Korkut’taki Uruz, Aruz Kişi Adları ve Oruç, Müjgan Ergil’in Türkler ile Kızılderililerde Kuş Tüyü, Tuğlar ve Sorguçların birinci bölümü, Ali Taş’ın Tarihsel Kırılma adlı makaleleri gerçekten okunmaya değer.
Her zaman ifade ettiğimiz gibi biz sizlerle varız. Dergimizi birlikte nesillere intikal ettirelim.
Tanrı Türk’ü Korusun!..
Közhan Yazgan
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.