Yeni yılda, ülkemizde ve tüm Türk Dünyasında felaketlerin yaşanmaması umudumuzu paylaşmıştık. Ne yazık ki, geçen ay Can Azerbaycan’ımızda yaşanan Uçak faciasından kısa bir süre sonra, geçtiğimiz haftalarda Bolu’da yaşanan otel yangınında, Konya’da yaşanan apartman faciasında ve Amerika’da düşen uçakta kaybettiğimiz sporcu canlarımızın acısı yüreklerimizi dağladı. Kaybettiklerimize tanrıdan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Evet acılar ve mutluluklar biz insanlar için olsa da, Allah milletimizi bu tür felaketlerden korusun.
Hiçbir şekilde aksatmamaya gayret ederek, siz değerli okuyucularımızın istifadesine sunduğumuz dergimizin bu sayısında da çok kıymetli araştırmacılarımız, hocalarımız sizler için çok kıymetli çalışmalar hazırladılar.
Ergun Ucatürk; bağımsız Türk devletlerinin anayasal metinlerinde yer alan millî kimlik ve dil kavramlarının eksikliklerini ortaya koyarak, siyasal diplomaside uyum arayışları ve Türk Devletleri Teşkilâtı’nın (TDT) yapısal eksikliklerinin incelendiği özellikle, uluslararası mutabakatlarla Türk soylu toplulukların temel haklarının korunması ve entegrasyon süreçlerinin hızlandırılmasının gerekliliğini vurguladığı Türk Dünyası Diplomasisinde Kimlik Sorunu: Türklük Anlayışı, Dr. Ersin Diko; Göç olgusunun, Türk asıllı, Kuzey Makedonya vatandaşlarının eğitim, kariyer ve yaşam standartlarını iyileştirme adına ilgi odağı haline geldiğini, özellikle son yıllarda Avrupa ülkelerine hızla artan göçlerin, Kuzey Makedonya Türklüğü adına yeni bir dönem olduğu, bu yeni dönemin diaspora oluşumuna katkısı olsa da, Kuzey Makedonya’daki Türk kimliğinin gelecekte karşılaşabileceği sorunların habercisi ve Kuzey Makedonya için sosyo-ekonomik ve politik gelişimin temel faktörlerinden biri olduğunu açıkladığı Kuzey Makedonya Türklüğü ve Göç Sorunu, Roza Kurban’ın büyük bir ciddiyetle hazırladığı İdil Ural Aydınları: Doğumunun 90. Yılında Yazar ve Siyasetçi Tufan Miñnullin, yine Prof. Dr. Minehanım Tekleli’nin bıkmadan, usanmadan yadımıza saldığı Unutulan Türk Şehirleri serisinden, Hazar Boyu Kabarları’nın Adını Yaşatan Şehir Kavar, Kırımlı Araştırmacı Dr. Tahir Nureddinoğlu Kerim’in Millet Cevherleri: Cafer Seydahmet (1889-1960), Yasin Cemal Galata’nın, Gazeteci Abdi İpekçi’nin Irak Türklerinden Remzi Doğuelli ile yaptığı röportajın o dönemin ruhunu yansıtsa da, değinilen hususların, sorunların ve çözüm bekleyen konuların günümüzde geçerliliğini koruduğunu, geçmişten günümüze tüm baskı, yıldırma ve asimilasyon politikalarına rağmen bu gün bile Irak Türkleri’nin Telafer’den Mendeli’ye kadar ses verdiğini dile getirdiği Abdi İpekçi ve Irak Türkleri başlıklı makaleleri mutlaka okunmaya değer. Metin Savaş; Uygarlığın Tekâmülünde Ateşin Rolü, Nurettin Eyibil; Moğolistan’da Göktürkler Döneminde iki Kurgan: Şoroon Dov ve Şoroon Bumbagar Mezar Anıtları, Hüdanur Karaman; Vefatından Yarım Asır Sonra Cengiz Orhonlu, Ali Taş; Medeniyetin Kodları başlıklı makaleleri siz değerli okuyucularımız için ciddiyetle hazırladılar.
Bu kıymetli eserin, nesillere intikal ettirilmesi siz değerli okuyucularımızın gayretleri ile olacaktır. Abone olmak, abone bulmak ve dostlarınıza tavsiye etmek suretiyle, esirgemeyeceğiniz katkılarınız için teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.