Vakfımızın eğitim-öğretim ve sosyal-kültürel faaliyetlerine ilerleyen sayfalarımızda dikkatlerinize sunduğumuz şekilde devam ediyor. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi önümüzdeki aylarda gerçekleştirmeyi planladığımız 25. Türk Dünyası Çocuk Şölenimiz ve 23. Uluslarası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongrelerimizin hazırlık çalışmaları da yoğun bir şekilde devam ediyor.
Bu sayımızda da, sizlere çok kıymetli araştırmacılarımızın çok kıymetli makalelerini sizlerle paylaşabilmenin gururunu yaşıyoruz.
Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak “Ramazan, sadece bir oruç tutma süresi değil, bir milletin benliğini bulduğu, kültürünü yücelttiği, kalplerin bir araya geldiği, paylaşılan her lokmada daha da büyüyen bir sevgi ayıdır.” sözleriyle Türk Dünyasındaki bayram geleneğinden örnekler sunduğu Türk Dünyasında Tarih, Gelenek ve Maneviyatın Buluştuğu Ay Ramazan; Prof. Dr. Minehanım Tekeli Nuriyeva, “Kıpçakların bir kısmının Gargar olarak adlandırılması şaşırtıcı değildir. Çünkü “Gargar” adı bu kabilenin simgesi olan Gargar kuşunun (vağ kuşu) adından gelmektedir. Bu kuş Gargar ailesinin bayrağında da yer almıştır.” sözleriyle özetlediği, Tarihin Bir Parçası Gargar, Katil Soghomon Tehlirian, Talat Paşa’yı 15 Mart 1921 günü, Hardenberg Sokağı’ndaki 17 numaralı evin önünde silahla vurarak öldürür, eşi paşanın vefatından yaklaşık iki yıl on dokuz gün sonra 3 Nisan 1923’te şark sürat katarıyla İstanbul’a döner. Ancak kalacak yeri yoktur. Erkin Akan’ın konuya açıklık getiren Talat Paşa’nın Eşi Hayriye Hanım’a Verilecek Emlak Meselesi (1926-1940), Nasir Ağayev, Şahsevenlerin, tarih boyunca İran’ın kuzeyinde, Azerbaycan coğrafyasında görünmez bir güç olduğunu, yalnızca askeri bir birlik değil, aynı zamanda devletin kritik bir unsuru olarak hareket ettiklerini, devlete olan bağlılığının, sadece bir sadakat meselesi değil, aynı zamanda devletlerini koruma stratejisi olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladığı İktidarın İki Yüzü: Şahsevenler Devleti mi Korudu, Yoksa Onlar mı Devletti?, Tuğrul Salman, Mehmet Emin Resulzade’ye Göre Turancılık, Yasemin Erbay, Bir Liderin İzleri Esat Paşa, Dr. Yasin Cemal Galata, Aziz Nesin’in Irak Gezisi’nde gözlemlediği, Irak Türklerinin yaşadığı zorlukları kaleme aldığı makalesini tanıttığı Aziz Nesin ve Irak Türkleri, Gazeteci Bekir Atacan’ın Bayır Bucak Türkmenleri hakkında kısa ve öz olarak yazdığı Bayır Bucak Türkmenleri, Ersin Diko’nun, “Her ne kadar nüfus sayımıyla oynanarak Türk varlığı sayıları üzerinde oynanmaya çalışılsa da, Türklerin bu topraklardaki etkisi ve varlığı inkar edilemez bir gerçektir.” dediği 2021 Kuzey Makedonya Nüfus Sayımı ve Türkler, Dr. Yusuf Gedikli’nin tarif edilmez bir özenle hazırladığı Selçuk ~ Selçük, Selki, Selkin, Selcen, Selcân, *Sılıg Can, Sılıcan, Sılu Can, Kavurt Kişi Adlarının Köken ve Anlamları (Etimolojileri), Şevket Kaan Gündoğdu Ahlat ve Erzurum Tarihçisi Abdürrahim Şerif Beygü Anma Töreni, ve Dr. Tarih Nureddinoğlu Kerimoğlu’nun, Habibulllah Odabaş’ın “Dilini kaybeden bir millet, millet olma özelliğini yitirir. Kendi özünü anlamaktan aciz, eksik ve yetersiz bir millet, diğer kardeş milletlerle gerçek anlamda bir araya gelemez!”. sözleri çerçevesinde, Millet Cevherleri başlığı altında hazırladığı dizi yazısında Habibullah Odabaşı tanıttığı Millet Cevherleri-4 Habibullah Odabaş (1881-1938) adlı makaleleri bir birinden değerli ve gerçekten uzun araştırmalar sonucunda siz değerli okuyucuların istifadesine sunulan eserler.
Sizler istediğiniz sürece, Türk milletine hizmetimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu konuda sizlerden beklediğimiz, dergilerimizin okunmasına, okutulmasına abone olmak ve abone bulmak suretiyle destek olmanızdır.
Tanrı Türkü Korusun!..
Közhan Yazgan
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.