Türkiye’nin en köklü tarih dergisi Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi 436. sayısı sizlerle.
Web sitemiz www.tdavyayinlari.com üzerinden sipariş verebilir veya abone olabilirsiniz.
Yeni sayımızla, yine sizlerle birlikte olabilmenin gururunu yaşıyoruz.
Siz sevgili okuyucularımızın, bu ay kutlamamız gereken üç önemli gününü yürekten kutluyorum.
Turan Yazgan hocamızın “… Evet, Türkçülük Bayramı yapmaya mecburuz. Türkçülüğü ve Türklüğü, Türklere öğretmek zorundayız. Türklerde aşağılık duygusu yaratarak kendi soyundan, kendi ör- fünden, kendi dininden, kendi dilinden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Batı, Türklere karşı dört bir koldan, dehşetli bir savaş yürütüyor.Bu sebeple, çocuklarımıza Türklüğü öğretmek zorundayız. Çocuklarımı- za Türklüğü öğretmek için çeşitli vesileler ihdas etmek zorundayız. Türkiye’de, 3 Mayıs 1944’te yaşanan olaylar bu vesilelerden birisidir. Türkçülük Bayramı’nı kutlarken bu kutlamayı daha derin hedeflere yöneltmek zorundayız.Allah’ın ırkçılık geni vermediği Türk milleti- nin yok olmamasının tek yolu, Atatürk’ün veya Bilge Kağan’ın dediği gibi; Türk milletine sürekli olarak kendine dönmesini hatırlatmaktır. Çocuklarımız Türklüğü bilmek zorunda, unutmamak zorunda, aşa- ğılık kompleksine kapılmamak zorunda. Türk çocukları ancak böyle başarılı olacak ve hür yaşayacaklar…Allah’ın bize verdiği aklı, bize vermediği genin yarattığı zararları ortadan kaldırmak için zorunda- yız. Mesele bu kadar basit ve akılcıdır. Çocuklarımıza Türklüklerini öğretmek, örf ve âdetlerini devamlı hatırlatmak, yaşatmalarını sağ- lamak, onları başka milletlerin karşısında dimdik ayakta tutmak zorundayız…” sözleri gereği, Türkçülük Bayramını mutlaka kutla- malıyız ki, Türklük ve Türkçülük daima yaşasın.
Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma Va- puru ile yapılan yolculuk sonrası Samsun’a ulaşması Kurtuluş Savaşı’nın fiili başlangıcıdır. Milletimizin varolma mücadelesinin başlangıcı olan bu günün, istikbalimiz olan gençliğe armağan edilmiş olması çok manidardır. Bu sebeple, bu bayramının coş- ku ile kutlanması; var olma mücadalemizin hafızalarda, kesintisiz yaşanmasına, gençliğimizin bilinçlenmesine ve şuurlanmasına vesile olacaktır.
Tarih
6 Nisan 1453-29 Mayıs 1453 tarihleri arasında, 53 gün sü- ren yoğun bir kuşatma sonucunda Fatih Sultan Mehmet’in Bi- zans İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul’u ele geçirdiği 29 Mayıs 1453 tarihi haçlı ordusuna bir ders olması sebebiyle, kut- lanmadan geçilmemesi gereken önemli günlerden biridir. Kutlu olsun.
Bu sayımızda yine çok değerli hocalarımızın, araştırmacıları- mızın çok değerli makaleleri ile sizleri başbaşa bırakacağız.
Prof. Dr. Emin Özbaş, “Son 200 Yıl İçinde Türklerde Bilim ve Teknoloji, Prof. Dr. Minehanım Nuriyeva Tekeli, “Karabağ’da Antik Bir Şehir Ağoğlan / Hadrut”; Prof. Dr. Feyzullah Eroğlu, “Türk Mülkiyet Sistemi ve Özelleştirme”, Prof. Dr. Ayşegül De- mirhan, “Türk Tıp Tarihinde İbni Sina’nın Diş Hekimliği Tedavile- ri Üzerine Çalışmalar”; Doç. Dr. Işıl Tuna Pınar, “27 Mayıs 1960 Darbesi” adlı makalelerini siz değerli okuyucularımız için ciddi- yetle hazırlayarak istifadelerinize sundular. Roza Kurban’ın her sayı büyük özveri ile hazırladığı “İdil-Ural Aydınları” mutlaka okunması gereken makalelerden biri. Bu makalelerde Türklük ve Türkçülük mücadelelerini yüreğiniz burkularak okuyacak- sınız. Metin Savaş’ın “Kalevala’dan Oğuz Kağan’a Efsanelerin Gücü”; Sadi Bayram’ın “Suçludan Mağdur Yaratmaya Çalışan Ermeni Diasporası” ve Yeliz Şenyerli’nin “Özbekistan Konsolosu Amirsaid Azamhocaev” ile söyleşisi mutlaka okumanız gereken makaleler. Yine değerli yazarımız Hakan Yılmaz’ın “İstanbul Fet- hine ve Gerçekleşme Şekline İşâret Eden Gaybî Haberler” adlı ma- kalesi İstanbul’un fethi ile ilgili rivayet sanılan pek çok gerçeği ortaya koyan değerli bir araştırma.
Her zaman belirttiğimiz gibi, dergilerimiz siz değerli oku- yucularımızın teveccühü ile yaşayacak ve nesillere intikal ede- cektir.
Tanrı Türk’ü Korusun!.. Közhan Yazgan
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.