Türkiye’nin en köklü tarih dergisi Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi 433. sayısı sizlerle.
Web sitemiz www.tdavyayinlari.com üzerinden sipariş verebilir veya abone olabilirsiniz.
Ekonomik şartlara rağmen, yeni bir sayımızla yine sizlerle birlikte olabilmenin gururunu yaşıyoruz.
Vakfımızda ve vakfımıza bağlı eğitim kurumlarımızda faaliyetlerimiz devam ediyor, konferanslarımızı aksatmadan yapıyoruz.
Bu sayımızda sizleri yine birbirinden ciddi araştırmacılarımızın, akademisyenlerimizin makaleleri ile başbaşa bırakacağız.
Prof. Dr. Kürşat Yıldırım, “Tang Hanedanlığı’nın resmi tarihi olan Yeni Tang Kitabı, Ouyang Xiu ve Song Qi başkanlığındaki bir heyet tarafından 225 cilt olarak hazırlanmış, 1060 yılında tamamlanmıştır. Bu kaynağın 217. cildinde Kırgızlarla ilgili “Xiajiasi” ve “Jiankun” adlı ardı ardına iki müstakil bahis vardır. Gök-Türk çağındaki Kırgız ülkesi, Jiankun olarak adlandırılmaktadır. Tam tercümesini verdiğim metinler için Zhonghua Shuju nüshası kullanılmıştır.” şeklinde özet bilgi verdiği tercüme metinlerini, Yeni Tang Kitabındaki “Kırgızlar” Bölümünün Tercümesi; Prof. Dr. Sait Yılmaz hocamız, devletlerarası ilişkilerde karşılıklı etkileşim ve bağımlılığın gün geçtikçe artış göstermesine rağmen, dün olduğu gibi bugün de devletlerin, çıkarları söz konusu olduğunda savaşa başvurmakta tereddüt etmediklerini, gelecekte de güçlü devletlerin uluslararası ortamı kendi istekleri doğrultusunda şekillendirmek isteyeceklerini söylediği, Putin ve Büyük Rusya İdeolojisi; Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir, Mısır Çarşısı’nın, eskiden Baharat veya İlaç Pazarı olarak da bilindiğini ve bu pazarda bitkilerin ve ilkel ilaçların bütün çeşitlerinin satıldığını, Mısır Çarşısı’nın en önemli özelliklerinden birinin oradaki esnafın büyük çoğunluğunun aktarlar olduğunu ifade ederek, ilaçların kullanım şekilleri hakkında da bilgiler verdiği Türk Tıp Tarihinde Mısır Çarşısı’nın Kısa Tarihçesi ve Burada Satılan Halk İlaçları, Prof. Dr. Minehanım Tekeli-Nuriyeva, unutturulan tarih ve değiştirilen adları gün yüzüne çıkardığı yazı dizisinde Volga’daki Bulgar Şehri Balahana’nın Kaderi; Doç. Dr. Işıl Tuna Pınar, Cepheleşme eğiliminin hangi taraftan gelirse gelsin, toplumda ikili kutuplaşmayı derinleştirdiğini, iktidar ve muhalefetin birbirlerine karşı olan tahammülsüzlüklerinin, ikili ilişkilerin sert ve yıpratıcı yürütülmesine sebep olduğunu ve bu oluşumların demokrasinin işlerliğinin tıkanmasına sebebiyet verdiğini örneklerle özetlediği Milli Muhalefet Cephesi ve Vatan Cephesi adlı makaleleriyle sizlerle olacaklar. Dr. Öğr. Üyesi Cansever Kayapunar Kesgül’ün Türk Mitlerinde Kahraman Algısı, Nail Nabullin’in, Doğumunun 145. yıldönümü dolayısıyla kaleme aldığı Baş Eğmeyenlerin Öncüsü Ayaz İshakî, Roza Kurban’ın Doğumunun 85. YıIında Şair ve Yazar Fenis Yarullin (1938-2011), Dr. Yusuf Gedikli’nin, Basmıl, Bağıskil, Pa-Say-Kan Kavim Adlarının Köken ve Anlamları, Mehmet Töre Yıldırım’ın Tercüman’dan Hâriciye Haberleri Şubat 1908, Mehmet Dağıstanlı’nın, Türk Spor Tarihi Müzesi adlı makaleleri de mutlaka okunmaya değer.
Her zaman ifade ettiğimiz gibi, büyük bir ciddiyetle hazırlayıp istifadenize sunduğumuz dergilerimizin yaşaması, siz değerli gönül dostlarımızın ilgi ve desteği ile mümkün olacaktır.
Tanrı Türk’ü Korusun!…
Közhan Yazgan
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.