Türkiye’nin en köklü tarih dergisi Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi 439. sayısı sizlerle.
Web sitemiz www.tdavyayinlari.com üzerinden sipariş verebilir veya abone olabilirsiniz.
Her ne kadar yaz sezonu dolayısıyla yoğunluk olmasa da, yeni eğitim öğretim yılının hazırlıkları, yayın faaliyetlerimiz ve Ekim ayında gerçekleştireceğimiz 21. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongremizin hazırlık çalışmaları devam ediyor. Biliyorsunuz, Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongremiz (UTDSBK), 2003 yılında vakfımız öncülüğünde Kırgızistan Celalabat’taki Türk Dünyası İşletme Fakültesi’nde başlatılan bilimsel bir faaliyettir. Vakfımız ile yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerin işbirliği ile giderek kurumsallaşarak, yoğun katılım ve takdirle gelenekselleşen kongremiz, Asya, Avrupa ve Balkanlar’da yaşayan Türk ve akraba topluluklarının sosyo-kültürel, ekonomik, politik ve eğitim süreçlerini bilimsel çerçevede araştırıp bilgi üretimi ve birikimi ile her alanda işbirliği zeminleri oluşturmayı amaçlamaktadır.
Geçtiğimiz yıl Bişkek’te Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlediğimiz kongremizi bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü hatırasına Ankara Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde yüzyüze ve çevrimiçi katılım ile 11-14 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştireceğiz.
Türk Dünyası Araştırmaları ve Türk Dünyası Tarih Kültür Dergilerimizi de her türlü zorluğa rağmen, sizlerin desteği ile aksatmadan çıkarmaya devam ediyoruz.
Bu sayımızda, Prof. Dr. Minehanım Tekleli ve Prof. Dr. Ayşegül Erdemir Demirhan hocalarımız seri yazılarıyla sizlerle birlikte olacaklar.
Doç. Dr. Işıl Tuna Pınar, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Savunma hattı yoktur, savunma sathı vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanı ile ıslanmadıkça terk olunamaz” sözleriyle ordumuzu kararlılıkla zafere yönlendirmesini 30 Ağustos 1922: Büyük Zaferin 101. Yıl Dönümü başlıklı yazısında anlatacak. İdil Ural Aydınları dizisinde Roza Kurban, Doğumunun 80. Yılında Ravil Feyzullin ile tanıştıracak bizleri. Yavru Vatan Kıbrısımızın Bağımsızlık mücadelesini Zehra Bilge Eray, 20 Temmuz ve Önemi adlı makalesinde tüm ayrıntıları ile gözler önüne serecek. Dr. Yusuf Gedikli’nin Moğulcanın *gā Unvan Ocağından Türeyen Unvanların (Kalgay, Kaldan, Kagalgay vb.) Köken ve Anlamları adlı makalesi konunun meraklıları için büyük bir titizlikle hazırlandı. Ezgi Baran her zaman olduğu gibi, titiz bir araştırmanın ürünü olan Kalemi Azerbaycan Motifleriyle Bezeli Bir Üstat: Cemal Safi adlı araştırmasıyla sizlerle olacak. Güray Önal’ın Şeyh Fahredddîn- i Rûmî, Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa’nın Hocası mıydı? başlıklı yazısı, karanlıkta kalmış bir gerçeğin günyüzüne çıkarılması konusunda arşivlere dayalı önemli bir araştırma.
Zeynep Uluant’ın hazırlamış olduğu, Nihad Sâmi Banarlı Hoca’nın Ardından adlı makale, hocamızı çeşitli yönleriyle yakından tanımamız bakımından oldukça önemli. Cansever Kayapunar Kesgül’ün kapak konusu olan ve “Bugün tarihin kadim milletlerinin millî tarihlerinde Türklerin yer alması, destan kahramanlarının güçlerini kanıtlamak için Türk hakanlarına galip gelmesinin millet vicdanında yer etmesi, Türk tarihine ait önemli verilerin bu milletlerin millî hafızasında kayıtlı olması Türklerin dünya tarihine bıraktıkları etkinin göstergesidir.” sözleriyle pekiştirdiği İslam Öncesi Türk Kültürü ve Alevilik-Bektaşîlik adlı makalesi mutlaka okunması gerekenler arasındadır.
Tanrı Türk’ü Korusun!.. Közhan Yazgan
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.