Hep birlikte bir yılı daha geride bıraktık. Vakfımız, sizlerin de desteği ile, imkanları nisbetinde Türk Dünyasına Türk Kültürüne hizmetini devam ettirdi.
Yayınlarımızı yapabildik, okullarımızdaki eğitim öğretimi yürütebildik, konferanslarımızı ve kongrelerimizi layıkıyla yapabildik. Yeni yılın ilk aylarında sizlerin huzuruna 4 yeni kitapla çıkmayı planladık.
Hiç bir şekilde aksatmadan istifadenize sunmaya çalıştığımız Türk Dünyası Tarih Kültür Dergimizin bu sayısında yine dopdolu yine çok ilginç konularla karşınızda olmanın gururunu yaşıyoruz.
Prof. Dr. Mustafa Aksoy hocamız, tamamıyle alan araştırmalarının sonucu kaleme aldığı Tunceli’de Dokunan Kilimler ile Halılarda Kullanılan Damgaların Kökeni ve Kültür Tarihindeki Yeri başlıklı makalesinde son söz olarak “Türkiye’deki sosyal bilimciler genel olarak Türkiye’deki etnografya eserlerini ve onların tarihî kaynaklarını görmezden gelerek Türkiye’nin sosyal yapısı ve etnografya eserleri hakkında görüşler ifade etmektedirler. Oysa bu eserler sosyal grupların tarihî geleneğinden kaynaklanarak, geleneksel olarak kuşaktan kuşağa aktarılan, tarihî vesikalardır. Ayrıca bu metinler, siyasiler ile bilim insanları tarafından değil de geleneksel olarak halklar tarafından üretildiği için tarih ve kültür araştırmalarında öncelikle başvurulması gereken en özgün belgelerdir. “diyor. Kırımlı Akademisyen Dr. Tarih Nureddinoğlu Kerim’in Ocak sayımızdan itibaren sizlerle olacağı “Millet Cevherleri” başlıklı yazı dizisinin önsözü mahiyetindeki Kırım Tatar Kurtuluş Hareketi’nin Yayın Organı Millet Gazetesi, Yayınlanma Tarihi ve Yazarları 1917-1920 başlıklı yazısı, Serhat Çetin’in Jeopolitiğin Değişen ve Değişmeyen Unsurları Bağlamında Türkmenistan, Nagihan Ölmez; Macar Gazetelerinde 15 Temmuz 1974 Makarios Darbesi ve Yankıları, Prof. Dr. Minehanım Tekleli, Safevi ve Osmanlı Devletlerinin Ortak Tarih Noktası: İrevan veya Revan Kale, Roza Kurban, Doğumunun 135. Yılında Halk Bilimci, Etnograf ve Tarihçi Abdülkadir İnan (1889-1976) adlı makalelerini sizler için büyük bir titizlikle hazırladılar. Berkay Koçak’ın “Zeybekler cesaret ve fedakarlıklarıyla Kuva-yi Milliye saflarında vatanın kurtuluşu için kanlarını ve canlarını feda etmekten çekinmemişlerdir. Zafer sonunda da birer milli kahraman hüviyetine kavuşmanın onuruyla geri kalan ömürlerini devletin kanunlarına tabi bir vatandaş olarak huzur içinde geçirmişlerdir.” sözleriyle özetlediği Zeybek Teşkilatı ve Tarihi adlı araştırma ise genç bir kalemin isabetli yorumlarıdır. Usta gazeteci Mustafa Kemal Sallı, son derece ilginç bir konuyu siz kıymetli okuyucularımız için Akrabamız Tutankamun başlığı ile hazırladı. Vakfımızın, akademik faaliyetlerinden biri olan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdiğimiz 22. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongremizi Yücel Önder, 22. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi ve KKTC izlenimleri başlığı ile değerendirdi.
Her zaman söylediğimiz gibi, dergilerimiz, yayınlarımız, hizmetlerimiz siz değerli gönül dostlarımızın destekleri ile var olacaktır. Abone olmak, abone bulmak ve dostlarınıza tavsiye etmek suretiyle, Kurucu Genel Başkanımız Prof. Dr. Turan Yazgan hocamızın arzusunu yerine getirelim dergimizi “Nesillere intikal ettirelim”.
Bu vesileyle yeni yılınızı en iyi dileklerimiz kutluyor, Türk Milleti için hayırlara vesile olmasını diliyoruz.
Tanrı Türk’ü Korusun!..
Közhan Yazgan
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.