Türkiye’nin en köklü tarih dergisi Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi 441. sayısı sizlerle.
Web sitemiz www.tdavyayinlari.com üzerinden sipariş verebilir veya abone olabilirsiniz.
Günümüzde insanlık bilginin başlıca güç haline geldiği yeni bir döneme ulaşmıştır. Yaşanan bu dönüşüm sürecinin önemli bir karakteristiği de birçok alanda mesafe kavramının ortadan kalkmakta oluşu ve buna paralel olarak; toplumlararası ilişkilerde görülen büyük artıştır. Son çeyrek asra bakıldığında geniş Türk coğrafyasındaki ilişkilerin giderek arttığı, mesafelerin bir sorun olmaktan çıktığı, kısaca Türk Dünyası’nın Rus egemenliğinden kurtularak dünyanın genel seyrini yakaladığını söyleyebiliriz. Türk Dünyası’nın son çeyrek asrına damgasını vuran en büyük bilimsel etkinlik olan Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, bu yıl yirmi birinci kez düzenleniyor. 21 yıldır aralıksız olarak devam eden kongremizin; bilimsel işbirliği ve paylaşımın kolaylaştığı, daha da önemlisi bir zorunluluk haline geldiği çağımızda Türk Dünyası’nda artan işbirliğinin bilimsel alandaki en büyük yansımasıdır.
Geçtiğimiz yıl Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz kongremizi bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümüne ithafen 11-14 Ekim tarihleri arasında Ankara Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde yüzyüze ve çevrimiçi katılım ile gerçekleştireceğiz. Bu yıl da her yıl olduğu gibi Türk Dünyası’ndaki bilimsel işbirliği potansiyelini etraflıca tartışmayı, yapılabilecekleri tebliğ ederek kayda geçirmeyi hedefliyoruz.
Bu ana hedef doğrultusunda; antropoloji, arkeoloji, coğrafya, tarih, Türk dili ve kültürü, töre bilim ve ahlaki değerler, din, ekonomi, maliye, hukuk, iletişim, istatistik, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, psikoloji, felsefe, bilim felsefesi ve yöntem bilim, eğitim bilimleri, çevresel sorunlar ve sağlık, spor, turizm, girişimcilik, yönetim ve organizasyon, üretim ve pazarlama, muhasebe ve finans başta olmak üzere sosyal bilimlerin her alanında hazırlanan özgün bilimsel tebliğleri tartışmak üzere 11-14 Ekim tarihleri arasında Ankara Gazi Üniversitesi’nde buluşuyoruz. Başta Gazi Üniversitesi’nin değerli rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, kongre koordinatörlerimiz Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can ve Prof. Dr. Köksal Şahin başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliyorum.
Enerjisi, hitabeti, dürüstlüğü ve yılmaz şahsiyetiyle sadece Azerbaycan’ın değil tüm Türkistan’ın milletvekili olabilmeyi başarmış Ganire Paşayeva, genç yaşında aramızdan ayrılarak tüm Türk Dünyası sevdalılarını derin bir üzüntüye sevk etmiştir. Kendisine Allah’tan rahmet, geride kalanlara baş sağlığı dileriz.
Yine birbirinden değerli yazarlarımızın bir birinden değerli araştırmalarını sizlerin istifadesine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Prof. Dr. Minehanım Tekleli: “Çirkin” Yer isimleri, Cesur Kabilenin İkamet Adresiydi, Doç. Dr. Işıl Tuna Pınar; Cumhuriyet’in 100. Yıldönümünde Milli Egemenlik Düşüncesinden Demokratik Cumhuriyet’e Geçiş, Dr. Yusuf Gedikli; Bir Okçuluk Terimi olan “Kurman”ın Köken ve Anlamı, Dr. Yasin Cemal Galata; “Anavatan Kıbrıs Türklerine Ay Yıldız Seferberliği”, Ezgi Baran; “Cumhuriyet’e Uzanan Yolda Dualı Ellerin Esrarı”, M. Kemal Sallı; “Paşayeva’nın Manevi Dünyası”, Sadi Bayram; “Merzifon-Amasya Mücadelesi-Lahanacılar ve Bamyacılar Cirit Takımı”, Ergün Ucatürk; “Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılından Turan Yüzyılına, Erkin Akan; “Mütareke Döneminde Kahraman Bir Polis Cemil Tahir”, Roza Kurban; “İdil Ural Aydınları – 155. Yılında Ahmet Hadi Maksudi (1868-1941)”, Zübeyir Batur; “Dünya Savaşı’ndan Kurtuluş’a İzmir (1914-1922) Denizin ve Karanın Kilidi”, Necla Dursun; “Avni Engüllü ve Cevat Karahan Penceresinden Balkan Edebiyatına Bakış” adlı eserlerini sizler için hazırladılar.
Her zaman hatırlattığımız gibi dergimiz, siz değerli okuyucuların dergimize teveccühü ile yaşayacaktır. Esirgemeyeceğiniz ilginiz için teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Tanrı Türk’ü Korusun!..
Közhan Yazgan
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.